Alltså, jag har kämpat emot länge. Väldigt, väldigt länge. Jag är en foodie, så jag har envist ätit och knipit ihop om smärtan, för jag älskar ju bröd. Verkligen älskar det. Men när den där reningskuren jag skrev om för ett tag sedan tog slut så hade jag verkligen längtat efter smörgås, så jag gick och köpte golimpa på Fabrique, deras underbara surdegsbröd med valnötter, gick hem och skivade några mackor och åt dem med sådan där njutning som gör att ens iris åker upp under ögonlocken, och sedan.
Aj som fan, vad ont jag fick. Och sedan. (Läs inte mer om ni är äcklade sorten.) Aj som fan, vad tarmarna blödde. Ja. Blödde.
Alltså resignerade jag och gick och tog blodprov, och resultatet gjorde att jag sedan deprimerat försökte föreställa mig ett liv utan tårta, bullar och bröd, vilket verkligen inte alls kändes okej. Som att det inte räcker med att vara laktosintolerant! Orättvist, orättvist. (Men lite tröstande var det att laktosintoleransen tydligen kan bli bättre av att skippa gluten.)
Men det är nu det fina kommer. Fördelen med att bo i en storstad där man inte säger att folk pjoskar för mycket med saker och ting utan det faktiskt finns specialbutiker för både ditt och datt. En kille jag jobbar med som är rawfoodare sedan ett par år tillbaka tipsade mig om ett bageri vid Hornstull som heter Friends Of Adam. Och idag gick jag dit. Alltså, mina vänner, där åkte humöret upp ett rejält hack. För där fanns det inte bara bröd som smakar riktigt, gott bröd, utan dessutom kardemummabullar. Glutenfria kardemummabullar. Det här kommer att gå fint.
Sådana dagar älskar jag Stockholm.
augusti 18, 2012 at 4:35 e m
Jag vet inte om detta är till någon nytta,men du är ju en bakande människa och här finns allt möjligt för känsliga magar. Haka inte upp dig på att det står lchf,det är bara en säljande förkortning.
Allt gott / Olle
http://www.lchfbutiken.se/c/301/bakprodukter
augusti 18, 2012 at 6:34 e m
Vi kör också lchf-bakning här hemma och Mannen mår sååå mycket bättre. Inga problem alls att göra allt det där man gör med vetemjöl. 🙂
Hoppas du hittar allt det där som du tycker om hos Adam!
augusti 18, 2012 at 8:00 e m
Om man orkar åka till Sumpan kan man besöka Barbros Minibitar. supergoda tårtor och annat! http://www.barbrosminibitar.com
Just tårta och mjuka kakor går rätt bra att baka med glutenfri mix, bullar och matbröd är lite klurigare. Gillar man mandel går det ju alltid bra med biskvier och dylikt!
augusti 19, 2012 at 1:47 f m
selv syntes jeg det vanskeligste var øl (ja altså ikkeøl da), men du er kanskje mer av et vinmenneske?
augusti 19, 2012 at 9:15 e m
Olle: Tack för länk! Den kan bli användbar, den där butiken. Här ska experimenteras!
Livet: Är Mannen också glutenintolerant alltså eller mår han bara allmänt bättre ändå utan spannmål? Min kollega rawfoodaren är inte diagnostiserad med något, men slutade med ”vanligmat” för att han just tyckte att han mådde så mycket bättre då.
dekorum: Vilken kanonlänk det där var då! 🙂 Underbart, tackar!
siljefig: Jag är absolut mer vinmänniska, utom när jag klipper gräsmattan på landet, då är det ju väldigt gott med öl. Hm. Men det största skälet till att jag alltid har föredragit vin är att jag (surprise surprise) alltid har tyckt att jag svullnar upp så och får ont i magen av öl. Heh.
augusti 24, 2012 at 1:37 e m
Mannen har aldrig fått någon diagnos på det ena eller andra. Men varje gång vi uteslutit något som innehåller mjöl så mår han hur bra som helst. Inte så svårt att låta bli nu när vi vet. 🙂
Dessutom ska jag tipsa honom om öllänkarna här för det kan han också reagera på. Himla bra info från alla! 🙂
augusti 19, 2012 at 11:46 e m
.. men det finnes øl som de med glutenintoleranse kan drikke.. noen av de mexicanske typene.
augusti 19, 2012 at 11:47 e m
..og så en liten lenke: http://gabbysfood.wordpress.com/2010/06/16/alkohol-og-cøliaki/
augusti 20, 2012 at 2:25 e m
Friends of Adam är verkligen bra! Brukar handla deras matbröd på Daglivs fridhemsplan.
Ska testa de andra tipsen här ovan 🙂
Btw, man kan dricka all whisky och alla öl utom veteöl.
När du varit utan gluten ett tag (tar nog ett halvår att läka…) så kommer du troligen att kunna äta vanligt bröd utan att få symptom. Inte för att jag vill uppmuntra dig att ”fuska” 😉 men ibland har man ju inget val (tex på flygplatser).
augusti 20, 2012 at 2:32 e m
Här är länk om öl och sprit från celiakiförbundet. Tyvärr sägs inget tydligt om exakta ölsorter mer än att gluten varierar i öl och man inte hittat gluten i whisky.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Gluten/Gluten-i-julmust-ol-och-starksprit/
augusti 20, 2012 at 4:30 e m
Det finns ett par öl som står som glutenfria på systemet. Den ena är Saxon och den andra är en St Peter’s (om den finns kvar).
augusti 22, 2012 at 12:48 e m
Hahaha! Det finns ju massor av öl med andra ord. Ganska kul att mitt öl of choice oftast har varit Corona. Tack för alla tips!
Och Kerstin, det låter ju toppen om man kan fuska lite sen utan att få den där absurda smärt-och-blod-reaktionen jag fick. Men å andra sidan kanske den blev så smärtsam just för att det bara var några glutenfria veckor, och tarmen inte hunnit läka ?
augusti 29, 2012 at 6:23 e m
Jag har varit glutenintolerant i elva år nu, och ett tips: FUSKA INTE! Det spelar ingen roll hur lite glutenfritt det finns, det kan ta upp till två år för tarmen att läka igen, och under tiden kämpar ditt immunförsvar med att hålla dig frisk. Jag har aldrig tyckt det varit värt det, får jag i mig gluten numera är jag sjuk(matt med extrem magvärk och influensaliknande symtom) i fyra – fem dagar.
Det börjar bli vanligare med glutenfritt bröd och att folk har koll på vilken mat som är glutenfri, så det där ordnar sig alltid. Bäst är att baka eget bröd hemmavid, man vänjer sig snabbt vid att degen mer är som en tjock smet. Köp dig en eller flera receptböcker med glutenfritt, och börja baka. Frys in det, brödet torkar snabbt och det kan ta ett tag innan man vänjer sig vid konsistensen men ge det lite tid. 🙂
(och låt de där sempermixerna jäsa aningens länge än vad paketet säger, och köp pofiber och fiberhusk!)
Och dubbelkolla alltid innehållsförteckningen på sylt och kräm om du äter sånt, det är något som gör att de börjat ha i gluten i det på senare år(helt i onödan, kan jag tycka)och så får man kolla vanliga saker som BORDE vara utan gluten, som glass och chips. Öl brukar ligga under glutenvärdet så länge den är ljus, men systemet har glutenfri öl med.
augusti 29, 2012 at 6:25 e m
OCH: plus att du inte kan äta pommes på de flesta ställen för de använder oftast samma fritös till allt så du får i dig gluten där med. Å andra sidan är det ju ett tillfälle att inte äta kolhydrater just den dagen. Om man ska se det från den ljusa sidan.
augusti 30, 2012 at 10:07 e m
Elisabeth Ekstrand Hemmingssons böcker är den solklart bästa källan till gott glutenfritt bröd.
När min pappa som är glutenintolerant blev ensam efter att mamma hushållsläraren bakat till honom i tjugo år gav vi honom en bakmaskin. Brödet han gör där efter anpassat recept i EEHs första bok Baka glutenfritt blir enormt gott och är egentligen oöverträffat gott.
Även vetebröd ur de här böckerna blir till förväxling lika riktigt vetebröd. Fiberhusk lär vara hemligheten.
Jyttemjöl och den mix xom är naturligt glutenfri (dvs gjord på mjölsorter som inte innehåller gluten, majs och ris osv) i stället för den ljusa mixen som är gjord på vetestärkelse och skummjölkspulver skulle jag välja i alla väder.
Och jag skulle inte få för mig att prova att baka efter recept någon annanstans ifrån, just för att den här damens är så lysande.
augusti 31, 2012 at 12:02 e m
Vandrarvild: Jag känner nog likadant. Att det inte är värt fusket. Jag märker supertydligt redan nu hur mycket bättre jag mår generellt utan gluten, och hur snabbt jag har blivit jättedålig när jag har råkat få i mig något, så jag tror inte riktigt på att fusk kommer att funka för mig. Hellre då som du säger baka hemma och i så fall ta för vana att alltid ha med sig något som går att äta, så att jag inte hamnar i situationer dår jag har svårt att säga nej för att jag är frestad. Jag har köpt glutenfri kak-kokbok från USA med massor av spännande recept, så jag tror inte att det ska bli så svårt.
Annannan: Tack för tipset! Och ja, eftersom jag ju dessutom i mesta möjliga mån ska undvika mejeriprodukter går ju allt med skummjölkpulver bort för mig, så jag är helt inne på att experimentera med alternativa mjöler. Jytte är toppen, durra är också bra. Amarant blev jag mindre förtjust i, det har en skarp bismak. Vad kul, då har jag mer böcker att googla efter!
augusti 31, 2012 at 10:02 e m
Jag glömde ju det här:
http://www.lepaindesfleurs.fr/
Bovetevarianten är min favorit under goda ostar.
Kastanjevarianten är så god att jag saknar ord. Jag köper bara ett paket i taget för jag tror inte att jag skulle kunna sluta äta om jag hade obegränsad tillgång.
Quinoavarianten är jag inte så förtjust i smakmässigt. Men den är sprött knaprig liksom de andra.
Se om du kan få tag i i Sverige. Jag har inte hittat men inte heller letat i storstäder. Till pappa beställde jag en stor laddning från nederländska Glutenvrije Markt, men här köper jag i vilken hälsokostaffär som helst. Hittar du inte skickar jag gärna ett smakpaket.
september 1, 2012 at 8:50 e m
Jag ska absolut leta, det där lät jättegott!