Nu ni! Jag är visserligen ingen matdiva, men jag är ruskigt bra på sötsaker, och på begäran från Vandrarvild kommer receptet på marängtårtan (Lena, den är glutenfri – yay!). Och inte bara receptet utan dessutom snålvattensframkallande bilder. Nu ni. Suz goes snarr.

Alltså, tårtan. Den är inte svår att göra, men det tar lite tid och planering. Den räcker till ca 10 pers.

Dag 1: Sätt ugnen på 100˚. Klipp ut två bakplåtspapper i form av botten på form med löstagbar kant, ca 22 cm. Smörj formens kanter. Vispa 6 äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt 2 krm ättiksprit och 1 dl socker, vispa. Vispa sedan i 3 dl socker till, lite i taget. Fördela i de två formarna och grädda i 2 timmar i mitten av ugnen. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar över natten i eftervärmen. Medan marängerna bakas, koka kräm till fyllning. Här kan du välja den frukt/bär du just nu är sugen på. Till dagens tårta har jag blandat ½ liter jordgubbar och ½ liter rabarber, och kokat det med 2 dl socker tills konsistensen känns lagom tjock. (Om man känner sig lite slapp kan man bara mosa lite jordgubbar eller till och med ha köpesylt. Men det är inte riktigt lika gott förstås.)

Häll krämen på burk och låt den svalna. Värm sedan 5 dl vispgrädde (obs, får INTE koka) i en kastrull och rör ner 80 g vit choklad, bruten i små bitar, och låt den smälta. Ställ åt sidan, låt svalna och ställ sedan in i kylen minst 8 timmar. Första dagens värv är gjort.

Dag 2: Vispa chokladgrädden fluffig och ganska fast med elvisp. Det tar lite tid eftersom grädde som varit varm reagerar lite annorlunda. Ta sedan fram bottnarna ur ugnen och krämen.

Bred krämen över ena marängen och bred sedan ett lager chokladgrädde över. Lägg på botten nummer två och bred över resten av grädden. Skiva frukt/bär av valfri sort och lägg ovanpå, strö sedan över hyvlad vit choklad. Ta-daa!

Om en och en halv timme kommer mina vänner hit för att äta upp den här skapelsen, och inte nog med det, de kommer också att få dessa nybakade:

Because we’re worth it! Men innan de kommer måste jag tyvärr ta tag i: