Jodå. Jag tillhör den där falangen människor som har kraftig julångest, men utan att blinka tycker att nyåret är hoppfullt, en punktsättning för något gammalt och en markör att det börjar nytt. Trots att tiden går jämnt och stadigt framåt tycker jag om dem, markeringarna. Och nu är det dags för en helt ny dekad av nyårsaftnar, alltså tänkte jag att ni ska få ta del av mina gamla. Enjoy!

2000: Hade sedan länge tröttnat på hetsen om Y2K och att allt datormässigt skulle explodera, så Revisorn och jag bojkottade storstan och firade nyårsafton hos hans föräldrar i Lilla Staden. Det var kallt och snöigt, futtigt fattiga fyrverkerier, Revisorn sköt nästan av sig ena örat med en konstig snedraket och Pappa Depp fyllde mig ordentligt med Strega och konjak tills jag somnade i ett soffhörn.

2001: Första gången under mitt och Revisorns förhållande som vi firade nyåret på varsitt håll. Jag minns inte ens var han var, men jag var på stor fest vid Slussen, blev alldeles för full, ramlade ner på värdparets dubbelsäng och avbröt något som måste ha varit ett privat samtal eftersom jag genast lämnades att ligga där ensam och fascinerat titta på hur rummet snurrade snett åt höger. Pratade högt med mig själv. Såg någon slags VM i fyrverkeri som var helt absurt. Åkte hem vid halvfemhugget och pratade glatt och intensivt med en indiepopparkille på tunnelbanan som blev väldigt förvånad när han inte fick följa med hem.

2002: Mitt första nyår som singel efter långt förhållande. Jag var på stor fest på Kungsholmen, ca 30 bögar, en tjej med pojkvän och jag. Hade kjol med slits. Dansade sönder mina skor. Dansade mycket med en bedårande söt bög som pratade om att det var svårt att veta när man egentligen var pojkvänner och jag sjöng med Whitney Houston högt i hans öra. Fick beröm för min sångröst. Drack Bollinger som dansbögen haft med, gömde min Freixenet bakom en påse. Gick hem eftersom bussarna verkade ha slutat gå och kunde nästan inte skala av de fastfrusna nylonstumporna från mina lår när jag kommit in, minns det som ca 43 minusgrader. Det stämmer antagligen inte.

2003: Jobbade. Var grinig över det. Spelade extremt populär föreställning, fick ett glas champagne av teatern efteråt. Dålig tröst, men så är det att vara teaterpatrask. Träffade ett par vänner efter och åt sushi.

2004: Repris på året innan, bara annan föreställning på annan teater.

2005: Middag med Mimsan och Skrattande Tyskan. Åt och drack massor av gott, lade tarotstjärnor på varann inför det nya året, var ganska less på att vara singlar allihop, pratade om den illustra och gäckande kärleken, sex och de män vi just då var besvikna på. Skrattade mycket, med längtande magar.

2006: Jobbade, igen. Middag på tumanhand med Låtsasbrorsan hos honom efter jobb. Bägge ganska trötta, jag hade alltså spelat matiné och han var inne i den totalgalna vårdnadstvisten med exfru. Blev för första gången fulla ihop, mest för att ingen av oss hade riktig motståndskraft. 

2007: Repris med dålig start och trevlig uppföljning. Började med matiné, fick en kraftig laktosintoleransreaktion eftersom teatern den här gången inte bara bjöd på ett glas champagne efter utan också en massa ostar och jag aldrig har kunnat säga nej till en Gruyère. Mådde som en duschad katt. Åkte sedan ut till Bästisen på middag med vänner, åt massor av god vegetarisk mat och uppfann en lek efteråt som vi döpte till Stepping Stone och anordnade turnering i. Toppkväll!

2008: Fyrarätters middag hos Mimsan och Rollo med vänner. Jag hade med mig förrätten. Extremt god och vällagad mat, goda viner, bra prat och skratt och fyrverkerier nere på bryggan i Hammarby Sjöstad. Dansade i strumpfötter och veckad kjol på deras kala trägolv, lyckades åka kollektivt hem. Succé.

2009: Skulle ha firat nyåret hos Bästisen men det föll på att hon blev sjuk. Orkade inte tänka om utan stannade hemma ensam och var faktiskt rätt tillfreds med det. Fick sedan höra att Bildredaktören med man hade suttit halva natten på akuten med sjukt barn, så det var väl helt enkelt nyåret det var bra att vi inte försökte fira.

2010: Maten står i ugnen påpassad av pojkvän, vän håller på att plocka av sig långkalsongerna, första året som inte-längre-singel på länge. Handlade ett oprövat boxvin, fick visa leg på systemet, och när jag gjorde det tittade killen i kassan upp på mig och sade bara ”imponerande”.

Nu kör vi, vänner! Ut med det gamla, in med det nya! Och må 2010 bli ett fantastiskt år. Dansa, vänner, dansa!