År 2010 är alldeles strax över. Jag är nyduschad och nyparfymerad och iklädd kjol och blus, trots att vi inte ska någonstans utan bara vara hemma. Men jag sitter och tänker över året som varit, detta märkliga, innehållsrika år. Det har varit så mycket. Jag kan inte ens skriva om det riktigt, märker jag, eftersom det har varit allt från fantastiska toppar till tunga, djupa dalar. Jag har rest fram och tillbaka, hit och dit. I år har jag varit i Norge, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland och Egypten. Jag har startat företag, fått två nya yrkesroller och blivit sambo. Jag har sett valar, sprängt en uer och renoverat Jakobs gamla hus. Jag har blivit rädd och väldigt ledsen och kämpat med min rädsla och min sorg. Jag har jobbat utomlands och nästan samtidigt blivit den som inte fick ett par fantastiska roller jag var på vippen att få. Jag har blivit lycklig och besviken och lycklig igen. Mimsan har fått barn och Låtsasbrorsan blivit riktigt förälskad, Bästisen rest över halva världen och Sociologen börjat koka in päron i konjak och jobbat för mycket. Emil orkade inte leva mer och Fideli lever så mycket att vi knappt hunnit ses. Och jag har tänkt och känt så mycket, och samtidigt för lite för att jag har haft så dåligt med tid. Jag har försummat min hälsa och mitt behov av utomhusluft och att gå fort. Jag har prioriterat min kärlek med allt det har inneburit.

Årets bästa: confit de canard på favoritrestaurangen i Paris, ”Göra gott” av Trude Marstein, Leonard Cohen i Globen, ”In treatment” med den ljuvlige Gabriel Byrne, Pål Sverre Valheim Hagen, skidor, långa bilresor, större ekonomisk trygghet, försoning, vänner, kärlek.

Jag ska för en gångs skull ge några nyårslöften.

År 2011 ska jag: vila mer. Vara ute mer. Få tillbaka en riktig vardagsrutin, med mat och sömn, jobb och fritid i en bra balans. Göra en riktig fotvandring, något i stil med en vecka utmed Lykiska leden. Prioritera vännerna bättre. Omarbeta första romanen för en ny bedömning.

År 2011 vill jag: få en ordentlig filmroll som innebär en konstnärlig utmaning. Hitta en trerumslägenhet med vettig hyra så att vi får ett arbetsrum och mer plats. Känna mig friskare. Avsluta roman nummer två.

Vi ses nästa år.