Gamla damer borde få baka i lugn och ro och äta upp alla bullarna utan att vara bekymrade över sitt midjemått. Gamla damer borde få ta ett glas sherry eller till och med en drink och fnittra lulligt med väninnor på en balkong. Gamla damer borde få längta efter barnbarnen lika mycket som de borde få sitta tysta som möss bakom dörren och låtsas att de inte är hemma när barnbarnen ringer på, om de känner för att vara ifred den dagen. Gamla damer borde få ha gamla minnen av unga män, och nya minnen av dem likaväl, av de där vackra unga männen som går förbi på gatan och på något sätt vet att den gamla damen är gammal även om hon på insidan har ett flickhjärta som bultar lyckligt vid åsynen av de där unga männen. Ja, det borde gamla damer få.

Vad gamla damer inte borde få är en känsla av att vara gammal och dum för att man inte hör när telefonen ringer så man hinner inte svara, eller kanske hinner höra den men ändå inte förstår hur man ska svara, eller att den är så liten och plottrig att man heller inte ser att ringa själv. Dessutom vet man inte vad som händer när man trycker på skärmen, men man vet att man måste trycka på skärmen för att något ska hända. Sådant här borde inte gamla damer behöva bekymra sig över över huvud taget.

Så du, unge man som stod utanför matbutiken och lurade på min 74-åriga mamma en smartphone med 24 månaders bindningstid som du kopplade över hennes hemnummer till och stängde av hennes fasta teliaabonnemang – jag hoppas att din provision var god nog för att uppväga att du förhoppningsvis kommer att brinna i helvetet med magkatarr, hemorrojder och herpes i näsan. Min mamma har inte kunnat använda telefonen på flera veckor. Som tur är har just den här gamla damen en dotter som försöker häva köpet och akutköper henne en doro easy phone att sätta över simkortet i för att hon alls ska kunna ringa, för att inte tala om svara, men alla gamla damer har inte det. Och någonstans måste folk börja fråga sig om pengar verkligen är värda sådant här när man ser en gammal dam le mot en där man står och säljer mobilabonnemang.

För gamla damer måste få vara gamla damer.