När de reade ut gräsklippare i höstas köpte jag en ny. Min gamla Blocketfyndade gick nämligen handtaget av på mot slutet av året, nere vid kroppen, och jag surrade ihop den med ståltråd lite hjälpligt för att kunna klippa de sista gångerna. Det gick sådär, det var verkligen dags för en ny. Idag tog jag fram det nya vrålåket och premiärkörde. Vroom. Nu kan det få regna så mycket det vill i veckan utan att det blir djungel.

När jag var klar med klippandet var jag både hungrig och trött. Hade ingen som helst lust att åka in till samhället och handla. Alltså inventerade jag kylskåpet och bestämde mig för att plocka nässlor och göra soppa av det som finns här. Det blev gott. Jag utgick ifrån ett recept på en av mina älsklingsmatbloggar, men eftersom jag körde en egen variant baserat på vad jag hade hemma ska ni få receptet på min. Okidoki, here comes:

Nässelsoppa enligt Suz (4 port)

 

nässla

Börja med att gå ut och plocka nässlor. Det är nu de är som bäst, späda och har inte hunnit bli träiga. Använd handskar! Jag plockade en liten påse full och rev med mig lite kirskål på köpet, när jag nu ändå skulle äta ogräs. Jag rensar medan jag plockar, det vill säga, river bort bladen från stjälken. Mängden motsvarade ungefär 200 g, skulle jag tro, baserat på hur mycket det är i en 50-gramspåse med babyspenat. Helt enkelt – ganska mycket men inte oöverkomligt. Skölj sedan nässlorna i ett durkslag. Fortfarande med handskar på, så att du kan vända och vrida på alltihop. Låt dem rinna av.

skydd

Hacka en gul lök, en vitlöksklyfta och en näve gräslök. Släng på lite fänkålsfrön (en halv tesked, ungefär.) Stek det på mellanvärme i rapsolja tills löken mjuknat lite.

lök och fänkålsfrö

Då slänger du i lite broccoli (jag använde fem ”huvuden” som jag bröt av stjälken) och slår på tre deciliter buljong. Låt nu detta koka i några minuter, kanske fem. Efter fem minuter lägger du i nässlorna och ytterligare fyra deciliter buljong. Låt koka i fem minuter till, eller tills det ser ut så här, det vill säga, har blivit ungefär en tredjedel så stort som det var när du lade i det i kastrullen.

nässlor kokta

Då slänger du på lite hackad timjan och saltar och pepprar lite.

timjan och gräslök

Rör om och mixa soppan.

swirl

När du har mixat soppan tar du saften från en halv citron och rör ihop den med en klick tahini (tja, en matsked eller två) och lite vatten (tja, en matsked eller två) till en härlig liten swirl. Den ringlar och droppar du på soppan.

soppa

Sedan äter du. Det gjorde jag. Alltså, nässlor till och med smakar nyttigt. Fast på ett bra sätt, alltså.

På grund av nyttigheten tänkte jag att jag skulle få lite efterrätt. Så jag gjorde mig en glutenfri variant på en sådan här cookie-in-a-mug som har figurerat på facebook nu ett tag. Med andra ord, smält en matsked smör i en kopp mikron, rör ner en och en halv matsked socker (jag använde kokossocker), lite salt, lite vaniljsocker och lite kanel. Rör sedan ner en äggula och till sist, rör ner tre matskedar mjöl (jag använde durra). Sedan mikrar du muggen i 40 sekunder och ut kommer en alldeles nybakad liten muffinsliknande kaka till kaffet. En koppkaka. Funkar som en kula. Nästa gång tänker jag göra den med äpple också, det skulle nog bli jättegott.

koppkaka

Nu ska jag se om jag hittar något bra på Netflix och vegetera lite.