10367187_853021424713631_5848702511072755059_n

Suck. Ibland, förstår ni. Ibland tror jag att eftersom de människor jag omger mig med är kloka och öppna och intresserade av andras världsbild och inte bara sin egen, så borde det betyda att världen till största del består av den sortens människor. Och varje gång jag får ett bevis på motsatsen, som till exempel i Blondinbellas tweet här, så blir jag uppriktigt förvånad. Särskilt som jag faktiskt tillhör gruppen som tror att Isabella är en intelligent ung kvinna som egentligen inte borde ha några större svårigheter med att förstå saker som de här.

Om det nu mot all förmodan skulle ske att Isabella läser detta, så ska jag alltså lugnt och sakligt förklara. Så här ligger det till: att ”showa bröst” är inte till för någonting annat än att objektifiera och sexualisera kvinnokroppen. Att i ett sammanhang som ESC ”showa bröst” går mest ut på att förflytta fokuset från sång/artist/nummer till att påminna om kåthet/tillgänglighet/erbjuda ett löfte om sex. Det här riktar sig helt och hållet och enbart till en man i maktposition, att ”showa bröst” i tv är inget kvinnor gör för andra kvinnor eller övriga kön, eftersom deras reaktion på sagda bröstshow inte efterfrågas. Det här handlar om att kvinnors värde ska mätas i knullbarhet, inget annat, av män.

Att vilja simma topless i simhallar är det totalt motsatta. Det är inte en show, utan ett sätt att återta sin kropp och rätten till den. Det vill säga, fokusera på rätten till den utanför ett sexuellt sammanhang, och också bortom ett värderande öga. Det är ett sätt att säga att kvinnor/övriga personer med bröst ibland vill kunna vara oklädda utan att genast sexualiseras. Den stora skillnaden ligger i att det heller inte är tänkt att någon ska bedöma ens bröst, eller egentligen ens titta på dem, i den situationen. I en idealvärld skulle kvinnor och män och alla andra kön i simhallar, oavsett klädsel, kunna ägna sig åt det de är där för – att simma och bada.

Är detta verkligen så svårt att förstå skillnaden i?

Jag är kvinna. Jag är heterosexuell. Jag simmar med baddräkt. Jag gillar också kläder som jag känner mig snygg i och jag tar bort hår både från ben, bikinilinje och armhålor. Jag gillar sex och kåthet, när det är mellan människor som ömsesidigt vill det. Jag gillar och använder ordet hen, men är inte lika förtjust i att använda en i stället för man. Jag lever ett ganska A4 liv. Ingenting av detta gör det omöjligt för mig att sympatisera med människor som har det annorlunda, eller förstå att mitt sätt att se på livet inte är det enda. Jag skulle säga att det enda som skiljer min förmåga att förstå från Blondinbellas är att jag VILL förstå. Jag är nyfiken på hur andra människor uppfattar världen. Och jag ser det inte som ett hot mot min uppfattning att inte alla är exakt likadana. Jag ser det som något spännande och ibland utmanande, det är inte alltid jag kan sympatisera självklart med uppfattningar som är långt ifrån mina, men jag lyssnar och försöker förstå.

Jag försöker förstå. Och gör man det brukar det gå ganska bra. Då slipper man twittra dumt, om man nu är en sådan som twittrar.

Nu tänker jag avsluta med något positivt – vad kul att RÄTT LÅT VANN igår! Jag hyllar Conchita Wurst, denna skönhet, med ett alter ego för dagen – Suzita Soysage. Heja förståelse och acceptans, och heja att värdera musiken och sången i stället för tuttarna!

Suzita Soysage