Jo, mammas badrum. Ni minns hur det såg ut i somras, va? Om inte, här kommer en före-bild.

10467731_533354443458538_1508231458_n

Japp. Så här såg det ut i nästan 6 veckor, eftersom fuktskadan var så pass omfattande att det tog tid innan den torkat ut. Men när den väl hade torkat ut till slut ingick underarbetet i föreningens försäkring (tack ske lov och pris för det) så det tog en byggfirma hand om. Det vill säga, de lagade hålet i väggen som ni inte ser till höger, spacklade och slipade ner väggarna, gjöt ett nytt golv där det sattes in ny golvbrunn samt fuktspärrade hela rummet. Med andra ord, när vi klev in var det bara ytskikt och den fasta inredningen som var kvar åt oss att ta hand om.

Och så här blev det:

toa1

Det är en lite suddig bild eftersom taklampan inte hade kommit upp än när jag fotade, men det syns ändå bra nog. Så här ser det ut från andra vinklar:

toa4

toa3

toa2

Det här är alltså det enda i renoveringen där jag köpte en del nytt-nytt eftersom kakel är svårt att hitta i rätt mängder via Blocket och liknande. Ändå blev det ingen jättekostnad eftersom jag valde en enkel bas. Grunden i badrummet är enkelt, blankt vitt kakel i måtten 20×30 cm. Det kostar 89 kr/kvm. Kontrastkaklet, som sattes i duschörnan och i en enkel rad bakom toaletten, kostade 319 kr/kvm. (Jag såg nu när jag länkade till det att det ligger prissänkt på kampanj, typiskt!!) Sist valde jag ett enkelt klinkersgolv, mått 10×10, där jag valde färg så att den skulle stämma med kontrastkaklet. Det kostade 99 kr/kvm (och är också prissänkt nu! Men vad fan!)

Mammas badrum är litet, 1,60×1,70 meter och 2,50 högt i tak, så jag köpte 3 kvm klinker, 6 kvm kontrastkakel och 13 kvm vitt kakel. Det blev alltså 3368 kr. Ovanpå det tillkom det kostnader för kakelfix, fog, tätningssilikon och elmaterial (sladdar och uttag). Eftersom en del av det fanns kvar sedan tidigare kan vi göra det enkelt för oss och säga att allt material för att återuppbygga väggarna gick på ca 5000 kr. Det jag har köpt nytt utöver det är takduschsetet för 399 kr och tvättställsblandaren, som jag tyvärr inte kan länka till för att den var på utförsäljning och prissänkt till hälften. Nu finns den alltså inte kvar, men den kostade 699 kr.

Vad det gäller övrig utrustning i badrummet, där däremot var Blocket min bästa vän. Spegelskåpet och handfatet med skåp i valnöt undertill kommer från Hafa och jag har ingen aning om vad det egentligen skulle ha kostat, men jag fick setet nytt i kartong för 1200 kr eftersom det var för stort för den mannens badrum, när han som sålde det kommit hem med det insåg han att det inte gick in där han hade tänkt ha det. Hos mamma blev det perfekt. Duschdörrarna hittade jag också på Blocket för 800 kr och de är från Noro, kostar 4500 nya ungefär. De här hade använts ett år innan jag köpte dem och såg helt nya ut. Toaletten kostade 700 kr på Blocket, också ny i kartong. Kvinnan som sålde den hade tänkt installera wc på landet, köpt toan, och sedan insett att det krävdes minireningsverk, så hon installerade mulltoa istället och sålde den här splitter ny.

Man kan spara massor av pengar på att andra människor är dåliga på att planera, om man själv ser till att vara duktig på det. Det kräver förstås en massa extra tid och ork jämfört med att handla allt nytt på en byggmarknad, men har man dåligt med pengar är det verkligen en möjlighet att få bra saker till ett rimligt pris.

Utöver de här sakerna har det tillkommit lite småskröfs som de två vägghängarna på bild, handdukshängare och toarullshållare. Alla dem har jag fått gratis av en kompis. Mycket sånt går också att få billigt på Blocket eller på loppisar. Taklampan som på bilderna inte installerats än är också ny, det är en enkel rund plafond som kostade 199 kr på rea. Duschblandaren är mammas gamla som fortfarande fungerade bra, den bytte jag nämligen åt henne för åtta-nio år sedan. Och rördragningen samt installation av toalett och blandare ingick också i föreningens försäkring, så vi behövde inte betala rörmokaren.

Japp. Så blev det alltså.

Räknar vi ihop härligheten blir det alltså… 8997 kr. Och då har jag glömt den nya ventilen till väggen som kostade 79 kr och golvbrunnens lock och säkert en hel del annat smått och gott, så låt oss avrunda uppåt till jämna 10 000 kr. 10 000 kr i material för ett sprillans nytt, faktiskt mycket fint badrum, det är inte så illa pinkat.

Hur många timmars arbete morbror och jag har lagt ner på det här däremot, det ska vi nog tala tyst om i förhållande till att tjäna pengar. Det är ju alltid arbetet som kostar mest. Och hur många timmar jag har jagat blocketfynd och jämfört priser på byggmarknader, det vet jag heller inte riktigt.

Men det är fler än fem, så mycket vet jag.