Vad ska du göra på din semester?
Gifta mig! Djeezes. Tänk att det är på riktigt.

Ska du åka någonstans?
Först ska jag bila till Norrland med Fotografen och svärföräldrarna för att besöka svärmors barndomshem, sedan ska vi till landet och förbereda bröllop, och efter bröllopet ska vi bila till Lofoten som det ser ut nu, på en kombinerad bröllopsresa + boksläppfest. Vi diskuterar också att eventuellt ta oss ända upp till Tromsø för att paddla bland valar, men det får vi se om det blir av. Norgeresan är på planeringsstadiet, Sverigeturerna är bestämda och klara.

Hur länge ska du vara ledig?
Svårt att säga med tanke på att mitt jobb ser ut som det gör. Jag ska i alla fall ta ledigt från midsommarveckan och ända till månadsskiftet augusti/september från översättandet, men hela juni ska jag slutredigera romanen och från augusti ska jag börja skriva på nummer tre. Så… man får nog säga att ledig-LEDIG, det är jag nog i en månad. Juli månad. Om jag inte får filmjobb förstås. Haha.

Vad vill du verkligen hinna med?
Vara ledig på det där sättet att ingenting är ett måste. Sova länge på morgonen, planera middag redan tidigt på dagen, läsa en bok, vifta med tårna. Bada, springa, påta i trädgården. Hångla med min snart äkta man. Gå på loppis. Äta jordgubbar. Titta på hur molnen rör sig över himlen.

Vad tror du egentligen att du kommer göra?
Allt det där, fast kanske i mindre dos än jag önskar, för jag kommer också att förbereda bröllop. Och så kommer jag att försöka hinna renovera huset mer än vad som är fysiskt möjligt, gissar jag. Behöver byta taket på badrummet (där är det plåttak, så den biten byttes inte när resten av huset fick nytt tegel), byta vattenpump och hydrofor till modern version i stället för en som är från Dackefejden ungefär, och drömmen är ju att sätta in en dubbeldörr istället för ett av fönstren i vardagsrummet och snickra uteplats där det så småningom ska bli glasveranda. Men till och med mitt alter ego Byggare Bibbi får nog se sig besegrad av mängden projekt. Har jag tur kanske ETT av dem blir av och blir klart. Och det blir nog pumpen eftersom den har sjungit på en lång och utdragen sista vers sedan jag tog över huset.

Vad ser du mest fram emot?
Att gifta mig. Inte själva bröllopet egentligen, men morgonen efter. Att vakna i huset och vara gift med Fotografen.

Vad kan gå fel?
Inget, egentligen, och allt, förstås. Klassikern är väl att det blir världens spöregn när vi planerar trädgårdsbröllop, men å andra sidan verkar det inte så pjåkigt att tränga ihop sig inomhus och spela Monopol heller. Annars är det väl bara livet som kan hända, helt enkelt.

Vem kommer du vara mest med?
Fotografen.

Vad kommer du lägga mest pengar på?
Norgeresan, om den blir av. Annars bröllopet, även om det kommer att bli en rätt beskedlig summa som mest handlar om mat och dryck. Eller den där pumpen. Suck.

Vad kommer du köpa inför semestern?
Vandringskängor. Och en vattenpump + hydrofor, då.

Kommer du använda det?
O ja! Vattenpumpen kommer jag ju definitivt att använda varenda gång jag är på landet. Och vandringskängorna måste jag gå in, för Fotografen och jag ska på en veckovandring i fjällen i september och jag vill INTE ha skavsår.

Kommer du bli brun?
Inte särskilt. Lite lätt kolafärgad är ungefär den mesta färg jag får, min blekfis. Dessutom smörjer och smörjer jag mig med solskyddsfaktor för jag bränner mig så lätt.

Vad vill du säga till ditt semester-jag?
”Det kan vänta.” Egentligen till vad jag än får för mig att jag bara MÅSTE göra.

Vad kommer du äta?
Grönsaker en masse. Egenodlade sockerärtor och ruccola från trädgården. Samt bisarra mängder grillad halloumi. Och glass! Och jordgubbar!

Vad kommer du dricka?
Vatten, kaffe, vin och flädersaft. Och te. Och en och annan öl när jag har klippt gräset, för då är det så himla gott med öl.

Vad kommer göra den här semestern extra bra?
Att jag har hittat min människa i livet. Det blir vår första sommar tillsammans.

Vad kommer du ha på dig?
Det som råkar vara rent för dagen och passar temperaturen. Jag är inte så kinkig.

Hur kommer du att göra dig illa?
Diverse snickarskador som skärsår och blåmärken får jag ju räkna med. Kanske trampar snett under löptur/vandring.

Vad oroar du dig för?
Som alltid: ekonomin. Nu är jag ju visserligen inte ensam längre vilket gör frilanstillvaron tryggare, men det där sitter i ryggmärgen.

Vad kommer bli extra speciellt i år?
Att jag ska bli någons fru och själv få en äkta man.

Hur kommer du minnas din semester sen i september?
Som den finaste på länge.