Jag har varit inne på det förr, pre-veganlivet: är man fikasugen och inte har fikabröd hemma går det världsalätt att snabb-baka en enmanskaka i mikron. En koppkaka. Den blir fluffig och luftig, som en muffin ungefär.
Just den här är en mjuk pepparkaka. För att baka din koppkaka behöver du:
- 0,5 dl mjöl (jag använder Urtekrams glutenfria mix, men vetemjöl funkar förstås bra)
- 0,25 dl kokossocker (går lika bra med vanligt socker, men då skulle jag ta något mindre)
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk vaniljsocker
- lite kanel, kardemumma, nejlika (minst nejlika och mest kanel. Annars efter smak. Ett kryddmått ca kanel, lite mindre kardemumma och pytte nejlika? Det blir bra.)
- En nypa salt
Rör ihop de torra ingredienserna i en mugg, och tillsätt sedan ca 3/4 msk rapsolja (eller kokosolja) och 0,5 dl växtmjölk (jag använde havremjölk, men vill man vara ovegan funkar förstås komjölk också. Eller vatten, faktiskt, men då skulle jag ta en hel matsked olja.)
Rör ihop så att det blir en klumpfri smet, ställ sedan in koppen i mikron och kör i ca 2,5 minut på max. Låt svalna en stund. Koka lite kaffe under tiden. Vill man kan man pudra lite florsocker på, det kan också totalt hoppas över, det är mest lite pynt för syns skull.
Ätes med fördel halvliggande i säng eller soffa.
PS: Även gott som ickevegan när suget sätter in. Jag lovar.
mars 4, 2017 at 1:40 e m
Mmm… Jag är nästan hundra procent säker på att jag kommer att testa det här senare i eftermiddag, till mitt efter-lördagseftermiddagsluren-te. Även om jag inte är vegan så vet jag ju vilka avtryck min animaliekonsumtion sätter på planeten och om jag kan spara ägget till något där det verkligen inte kan ersättas så är det bra. Jag tänker att havregryn, kanske lite söndersmulade, och mandelmjöl skulle vara bra som mjöl. Och så har jag alltid färdig pepparkakskryddblandning hemma, så slipper man stå och måtta med proportionerna.
mars 9, 2017 at 12:08 e m
Om du testade, hur blev det? Jag är nyfiken på om du blir lika förtjust förvånad över enkelheten som jag.