För mig började allt med en sång. Det var 2005, jag hörde Jolie Holland sjunga och den där meningen satte sig i huvudet på mig, som vissa saker gör, fastnar och frågar. Vem är hon? Vem är Isabelle Eberhardt? Och som att någon någonstans hörde den frågan bita sig fast i mig, namnet, råkade jag slå över på en dokumentär på tv en kväll inte långt senare som gav mig svaret på den frågan. Eller, svar och svar. Det väckte snarare mer nyfikenhet och fascination.
Isabelle Eberhardt. Född 1877 i Genève, dog 1904 i Aïn Sefra, Algeriet, av något så underligt paradoxalt som en översvämning i öknen. Bara 27 år gammal hade hon hunnit leva ett längre liv än de flesta, med mängder av underliga turer och ovanliga beslut, hon hade levt med både män och kvinnor, som både kvinna och man, konverterat till islam och gått med i en sufistisk orden under mansnamnet Mahmoud Saadi, skrev romaner, resedagböcker, artiklar om islam i franska tidningar och jobbade som krigsreporter, gifte sig till slut med en algerisk soldat som hon var separerad från under större delen av deras äktenskap, och var vid sin död en ganska tung morfinist.
Men om vi går tillbaka och börjar om. Isabelle Eberhardt. Dotter till Nathalie Moerder, hustru till en mycket äldre rysk general, hon befann sig i Schweiz för att föda sitt fjärde barn och återhämta sig från dessa täta barnafödslar. Bara några månader efter att Nathalie nedkommit med en son dog den ryske generalen av en hjärtattack, och hon valde att stanna i Schweiz med sina barn – och barnens informator. Fyra år senare föddes Isabelle. Hon registrerades som illegitim och fick moderns flicknamn, Eberhardt. Att den armeniske informatorn Trofimovskij var hennes far var något som redan från början ställde henne i en ensamhet gentemot syskonen, och dessutom ställde henne utanför arvsrätt och delaktighet i familjenamnet.
Men utbildning fick hon. Trofimovskij var en föredetta präst som både kallade sig anarkist och konverterat till islam, och i sann tidsenlig orientalism såg han till att den unga schweiziskan fick omfattande naturvetenskapliga kunskaper och bland flera andra språk talade flytande arabiska. Hon uppfostrades aldrig till den tidens begränsande kvinnoroll, hemmet besöktes ofta av progressiva tänkare och redan tidigt klädde sig Isabelle gärna som pojke för att få en ökad frihet. Som 20-åring reste hon för första gången till Algeriet tillsammans med sin mor och bägge kvinnorna konverterade till islam. Några få månader in i den vistelsen dog modern, begravdes under muslimskt namn och Isabelle sökte sig – mycket impopulärt – till den muslimska delen av landet i stället för den koloniserade. Det förde till en hel del problem, hon lämnade landet för att åka hem till sin dödssjuke far. Honom vårdade hon tills han dog, 1899, och kvar blev alltså Isabelle, som äntligen kunde återvända till det Algeriet hon förälskat sig i och saknat sedan hon lämnade det. Och där skapades den Isabelle Eberhardt som det skulle sjungas om ett sekel senare. En 22-årig kvinna klädd till man i Nordafrika, som rörde sig fritt mellan kolonialister och muslimer och påbörjade den nomadtillvaro hon skulle leva i resten av sitt liv, under flera olika namn, pseudonymer och könsidentiteter. Som utforskade öknen, sina sinnen och blev medlem av ett hemligt muslimskt brödraskap där ingen visste att hon var kvinna. Och paradoxalt nog var det först då Isabelle hittade ett hem i den stora ensamheten och särlingskapet som hon alltid haft att förhålla sig till. Kanske var det då hennes tillvaro för första gången blev förståelig och sann, i det flytande, ständigt möjliga att bända och förändra.
Det finns alldeles för mycket man skulle kunna skriva om Isabelle Eberhardt. Till exempel att hon blev utsatt för ett mordförsök där hon nästan fick ena armen kapad från kroppen, att det enda av syskonen hon hade en god relation till, den yngste brodern Augustin, gick in i Franska Främlingslegionen vilket gjorde henne förtvivlad och helt gick emot hennes ställningstagande för muslimerna, och att det länge spekulerades i om hon var suicidal och kanske valde döden under den där flodvågen, eftersom hon på senaste tiden innan fått en vana att irra omkring i öknen, ensam och påtänd. För mig spelar det inte så stor roll. För mig är Isabelle Eberhardt kvinnan som fullständigt formade sitt eget öde och i sanning gjorde det till sitt under en tid där kvinnor förväntades snöra sig och snöpa sig och vara dekorativa. Hon var motsägelsefull och medveten. Och hon var kanske inte lycklig, men hon var levande och viljestark och fick som hon ville. Ett av citaten som finns kvar efter henne är:
I am not afraid of death, but would not want to die in some obscure or pointless way.
Och det är då jag tänker att ja. Livet. Det är nog bara att gripa tag i det och gå mot stormarna, över sanddyner som gnistrar på natten. It was good enough for Isabelle Eberhardt, it’s good enough för me.
september 26, 2009 at 6:31 e m
Jag tror vi har ett passande smyckescitat där:
”If it was good enough for Isabelle Eberhardt …”
Va fan det är ju typ världens bästa motto! Herregud Suziluz du är ett geni.
september 26, 2009 at 6:46 e m
Fast jag föredrar det nog på svenska, kom jag just på.
september 26, 2009 at 7:18 e m
Wow. Tack.
september 26, 2009 at 9:11 e m
[…] til lysløypa og fotballhallen: “Vi har da satset på kulturen, vi.” En kultur der progressive tenkere blir forvist til storbyen eller en endeløs ørkenvandring, mens dem som kaster glans over bygda […]
september 27, 2009 at 12:08 f m
Men gud så intressant och roligt att läsa!
september 27, 2009 at 6:32 f m
Så fantastiskt. Tack. Man lyfter ju flera meter från golvet … Vilka kvinnoöden det ändå finns. Och … ja … hmm. Jag står faktiskt stum av beundran. Inför dig och inför denna fantastiska Isabelle. Kram!
september 27, 2009 at 6:42 f m
[…] for Isabelle Eberhardt, it’s good enough för me. 27 september 2009 … citerar jag Suziluz … en av dessa kvinnor … dessa kvinnor […]
september 27, 2009 at 11:55 f m
Vilken historia!! Och SOM du skriver Suziluz. Det är en fröjd att läsa. Mera tack!!
september 27, 2009 at 5:54 e m
Det finns en del spännande livsöden från den tid när resor inte var så enkelt att genomföra.
If it was good enough for Isabelle, it’s likely to have been positively dangerous.
Vilket inte är fel.
september 27, 2009 at 6:50 e m
m: Det är faktiskt kanon! En liten silverplatta där det står ”det var bra nog för Isabelle Eberhardt.” Men det är inte jag som är geniet, det är Jolie Holland…
Amanda: Varsågod, kompis.
Fiberfrossa: Ja, eller hur! Hennes resedagböcker har getts ut i nyutgåva, men jag vet inte om de är översatta till svenska. De finns i alla fall om man vill läsa mer.
Skatan: Javisst, det är ett helt fantastiskt människoöde. Tål att berättas om många gånger, och funderas över. Kram tillbaka!
Monet: Ja, hon var speciell, den här kvinnan! Tack för berömmet, och ja, det kommer nog fler historier om obskyra kulturpersonligeter här så småningom…
Andningskutym: Javisst. Jag tror också att många öden av det här slaget är bortglömda för att de utspelades i Afrika – den ”glömda” kontinenten. Och för att det var en kvinna, förstås, det är märkligt att kvinnoöden inte är lika haussade. Men nej, det är inte fel med lite lagom fara.
september 28, 2009 at 9:26 f m
Tack för denna introduktion! Man blir väldigt nyfiken på henne. Och inte minst inspirerad!
september 28, 2009 at 10:34 f m
Man kanske ska koma ihåg det där med ”ensam och påtänd”…..
Allt som höjer livskänslan är inte nödvändigtvis eftersträvansvärt.
Tur för henne att hon hade välbärgad släkt, skulle jag vilja påstå.
september 28, 2009 at 1:51 e m
Huskorset: Ja, eller hur, jag ska försöka hitta hennes böcker och köpa! Här pratar vi verkligen en person som inte låter sig begränsas, det är bra att påminna sig om ibland.
Andningskutym: Nej, allt är givetvis inte något att ta efter. Men jag tänker på modet, det där grundläggande. Att våga vara där man vill, utan att det finns ett tydligt välkomnande. Och den här kvinnan växte upp i en välbärgad familj, ja, men när hennes mor dog blev hon arvlös som illegitim, och när hennes far dog efterlämnade han inte mycket. Hon var väldigt mycket sin egen.
oktober 1, 2009 at 12:39 e m
I don’t know If I said it already but …Cool site, love the info. I do a lot of research online on a daily basis and for the most part, people lack substance but, I just wanted to make a quick comment to say I’m glad I found your blog. Thanks, 🙂
A definite great read..Jim Bean