Godmorgon! Bara för att årstiderna och vädret verkar ha svårt att bestämma sig för vad det är som egentligen pågår, ska inte ni som undrar över saker och tings beskaffenhet behöva fortsätta gå i ovisshet. Så, dr Suz är tillbaka för att rensa lite i google-skörden. Idag verkar temat vara relationer. Bäst att sätta igång!

1. ”han vill inte lova mig något”. Ja, folkens. Det här är ett vanligt problem. Av någon underlig anledning finns det en kategori män som tror att en relation ska vara lättare att leva i om man inte har någonting att leva upp till. Problemet är att detta skadar tilliten i relationen och att den andra parten går i en konstant osäkerhet. Det finns egentligen bara en sak att göra. Acceptera inte larvet. Definiera relationen! Är man ihop betyder det att man tar ansvar för även den andres känslor och behov. Det finns inga genvägar till att göra det enklare. Steppa in. Ställ krav.

2. ”hon pratar inte med mig”. Det här är också vanligt. En viss kategori kvinnor har en tendens att tro att män ska på ett magiskt sätt förstå vad de vill och tänker trots att de inte river igenom problemen med just dem utan har så mycket lättare för att avhandla dem med en väninna. Det finns egentligen bara en sak att göra. Acceptera inte larvet. Prata! Ett allmänt tjurande eller en nattlig suck är inte samma sak som att sätta sig ner och avhandla problemet. Steppa in. Ställ krav.

3. ”frågor som du svarar själv på”. Det här är en ganska diffus kategori, men i grund och botten gäller det allt som gäller dig själv. Tyvärr går det inte att fråga någon annan vad man själv känner eller tycker, men det finns en viss önskan hos oss alla ibland att ändå slippa tänka själv. Det finns egentligen bara en sak att göra. Acceptera inte larvet. Steppa in. Ställ krav på dig själv.

4. ”nötta”. Ja, vännen. Vi känner oss alla lite slitna i våra relationer ibland, det är varken ovanligt eller farligt. Bättre tider kommer… eller så gör de inte det, och då kommer den stora svårigheten som hänger ihop med frågan ovan, att du själv måste svara på om det är värt det eller om relationen faktiskt är så nött att den är trasig. Om meningen snarare var att fråga om en dialektal ”nytta” så får du återkomma. Dagens tema är som sagt, relationer.

5. ”dejt samtalsämnen”. Ja, vännen, det är ju här du hamnar om du tänker börja om. Vad man ska prata om med nya människor är ju inte helt självklart och mitt allra bästa tips är att inte spekulera utan faktiskt prata om något du själv tycker om och är intresserad av. Om du ändå tycker att det är svårt har någon i google-fältet kommit med några tips, faktiskt, som till exempel ”årstider+mat förr i tiden”, ”stunder gröna 2008” eller varför inte ”när granskar skatteverket mina avdrag m”. Vad ni pratar om på dejten är egentligen inte så viktigt, känslan är viktigare.

6. ”besatt av killar”. Hoppsan! Ja, det är inte lätt det här, jag håller med om att killar är jättehärliga och smarriga, men om ett mer allmänt intresse har gått över i besatthet och den riktas åt flera håll (du skriver ju att du är besatt av killar och inte av en specifik kille, vilket helt enkelt hade kallats förälskelse) så kanske det är svårt att ha ett välfungerande liv – killar finns ju överallt. Jag måste erkänna att det här problemet går lite över min nivå och att du nog måste söka hjälp i högre instans, eller om du har gott om pengar, anställa en vakt av kvinnligt kön som alltid är med dig och ser till att du sköter dig.

Dessutom har jag fått ett par sökningar som det är uppenbart att de egentligen var menade för någon annan, alltså bollar jag frågan vidare till två av mina kollegor. Till dr Huskors ställer någon frågan ”jonsered lax” och till dr Godiva kommer frågan ”sjukhäst”. Vad det gäller den senare frågan kan jag svara på mycket om sjukhus eller sjöhäst, men just kombinationen sjukhäst är tyvärr främmande för mig.

Dr Suz har nu pannan i bekymrade veck och inser att relationsproblemen sprider sig som en skogsbrand genom vårt samhälle. Det finns inte mycket man kan göra mer än att försöka sprida kunskap. Med en allvarlig nickning tar nu dr Suz av sig de hornbågade glasögonen och tackar för sig för idag. Välkommen åter.